Oleje rybie zwiększają ryzyko raka jelita grubego
6 października 2010, 08:50Oleje rybie, od lat wysławiane jako suplementy diety sprzyjające zdrowiu serca i stawów, wywołały u myszy laboratoryjnych poważne zapalenie okrężnicy i raka jelita grubego – donoszą naukowcy z Michigan State University.
Jedzenie fistaszków wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca
3 marca 2015, 12:53Jedzenie orzechów ziemnych zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca.
Kukurydziany sposób na cukrzycę typu 2. i stan zapalny
16 kwietnia 2019, 11:19Powstały nowe hybrydy fioletowej kukurydzy, które zawierają różne kombinacje związków przydatnych w zwalczaniu otyłości, stanu zapalnego i cukrzycy.
Resocjalizacja dietą
2 lutego 2008, 16:42Podawanie osadzonym w brytyjskich więzieniach kryminalistom witamin, substancji mineralnych i kwasów tłuszczowych omega-3 ma zapobiec agresywnym zachowaniom.
Matczyny tłuszcz źle wpływa na rozwój zarodka
18 sierpnia 2011, 10:37Wystawienie komórek jajowych na wysokie stężenia nasyconych kwasów tłuszczowych, jak ma to miejsce w jajnikach kobiet otyłych i cierpiących na cukrzycę typu 2., upośledza rozwój zarodka (PLoS ONE).
Myszy jedzące więcej błonnika, mają słabsze alergie
22 czerwca 2016, 16:48Wg naukowców, w odpowiedzi na błonnik bakterie jelitowe uwalniają specyficzny kwas tłuszczowy, który zmniejsza reakcję alergiczną za pośrednictwem zmian w układzie odpornościowym.
Młóto browarnicze - od odpadu do składnika żywności o właściwościach prozdrowotnych
2 czerwca 2022, 09:56Joncer Naibaho, pochodzący z Indonezji doktorant ze Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr), pracuje nad przekształceniem odpadu w postaci młóta piwowarskiego w wartościowy, prozdrowotny składnik żywności. Jak podkreślono w komunikacie prasowym, swoimi badaniami dołożyć cegiełkę do rozwiązania kryzysu głodu na świecie.
Wirus uzależniony od... tłuszczu
26 października 2009, 02:07Eksperymentalne leki stosowane w leczeniu otyłości mogą przydać się także w terapii... zakażeń wirusem dengi. To zaskakujące odkrycie nie byłoby jednak możliwe bez wcześniejszego ustalenia interesujących faktów na temat replikacji tego patogenu we wnętrzu komórek.
Brunatny tłuszcz odpowiada za zimowy wzrost zgonów z powodu chorób serca
3 lipca 2013, 10:12Zimą na choroby serca umiera więcej osób. Wg szwedzko-chińskiego zespołu, wzrost śmiertelności można przypisać szybszemu wzrostowi blaszek miażdżycowych. Jest on spowodowany aktywacją brunatnej tkanki tłuszczowej przez chłód.
Fermentujące błonnik bakterie korzystnie wpływają na zdrowie diabetyków
16 marca 2018, 11:39Błonnik sprzyja bakteriom jelitowym korzystnym dla kontroli poziomu cukru we krwi.